A 2019-ben megalakult Kárpát-medencei Magyar Vállalkozói Szövetségek Nemzeti Fóruma (KMVNF) 2024. április 18. – 21. között tartotta soron következő kihelyezett ülését a Károlyiak városában, a Nagykárolyi kastélyban.

A KMVNF küldöttségét és a rendezvény meghívottait Czomba Csaba KMVNF elnök, Kovács Jenő Nagykároly polgármestere, Dinya Judit Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának külgazdasági attaséja, Lieb Mihály a Szatmárnémeti Kisiparosok Kamarája Egyesület elnöke köszöntötte, ezt követően a meghívott előadók tartottak gondolatébresztő és tartalmas előadásokat. 

Dr. Szili Katalin, Miniszterelnöki főtanácsadó, a Magyar Országgyűlés korábbi elnöke az alaptörvényt megalapozó gondolatával, a “Felelősséggel minden magyarért” jelmondattal kezdte előadását, és ezen az alapelven végigmenve mutatta be a nemzetpolitikai stratégia kapcsolódási pontjait, ezeket követően pedig bemutatta az EU Magyar elnökség  (2024 július 1-től December 31-ig) prioritásait, zárszóként Kossuth Lajos szavait idézte: “Nem egyedül a nyelv teszi a nemzetet! Az érdekek közössége, a történelem közössége, a jogok és kötelességek közössége, s főleg az intézmények közössége az, mi összefűzi a népséget.” Ezen idézettel megfogalmazta a KMVNF lényegét is, hiszen ez a fórum is ugyanezen alapelvből kiindulva alakult meg, idén immár ötödik éve. 

Hajnal Virág, a Magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Stratégiai Tervező Főosztály osztályvezetője folytatta Dr. Szili Katalin gondolatmenetét, és bemutatta a Nemzetpolitikai Államtitkárság vállalkozói, közösségépítő tevékenységét, kihangsúlyozva az együttműködés fontosságát, amelynek köszönhetően megvalósulhatott egyik legsikeresebb programjuk, az Erdélyi Mentorprogram.

Ide kapcsolódva mutatta be Skapinyecz Péter cégvezető, a Közép-Európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. tevékenységét és 2024. évi terveit, ami a Kárpát-medencei gazdaságélénkítését, Magyar-magyar üzleti kapcsolatok serkentését illeti. Ezen gondolatmenetet  folytatva, Ádám Imre, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) elnökhelyettese mutatta be a VOSZ tevékenységét és szolgáltatásáit, kedzve a VOSZ küldetésével: “Magyar Vállalkozások és munkaadók tevékenységének és hosszútávú sikeres működésének támogatása, elősegítése”, nyomatékosítva a CsVE és a VOSZ együttműködési hasznosságát, hiszen ugyanazon alappilléreken alapszik egyesületünk működése is, a küldetést teljesíteni pedig ugyanazon tevékenységekre van szükség: Szolgáltatások, vállalkozás fejlesztés, érdekképviselet, érdekvédelem, társadalmi felelősségvállalás, egészen akár kulturális misszióig túlmenően egész Kárpát-medencére kiterjesztve. Ádám Imre bemutatta továbbá a VOSZ legsikeresebb szolgáltatását, kiemelvén a 21 éves Széchenyi kártya programot illetve a VOSZport újdonságait, valamint az ESG szempontrendszerét. Dr. Szabó György, a Nyíregyházi Egyetem rektora tartalmas, és gondolatébresztő elaődást tartott az MI és digitalizáció a vállalkozásokban című előadása során, majd ezt követte a Romániai Magyar Közgazdász Társaság (RMKT), a Kárpát-Haza Klub (Jászberény), a Bihar Megyei Romániai Vállalkozásokért Egyesület (ROVE), a Szilágyszági Magyar Vállalkozók Klubja, a Máramarosi Magyar Vállalkozók Egyesülete és a Szatmárnémeti Kisiparosok Kamarája Egyesület bemutatkozása. 

A szakmai fórum, az immár hagyománnyá vált „Adjunk üzletet egymásnak” pitch bemutatókkal végződött. A napot az ülésnek helyett adó Nagykárolyi kastély megtekintésével és a kastélyban felszolgált közös vacsorával zárta a küldöttség.

Rendhagyó módon, minden szakmai napot egy kulturális nap követ, így a házigazdák, a Szatmárnémeti Kisiparosok Kamarája Egyesület képviselői: Márkos Tibor, Steiger László és Lieb Mihály igencsak emlékezetes vendéglátásban részesítették a küldöttséget. Az üzleti fórumot követő napot Kaplonyban kezdte küldöttség, ahol meglátogatásra került a Károlyi-kripta és az ennek helyet adó Ferences templom, az emeleti részben található emlékszobák és a könyvtár. Ezt követte a Nagykároly polgármesteri hivatalának meglátogatása, majd koszorúzás a hivatal előtti Kölcsey Ferenc szobornál. Szatmárnémeti fele, útközben elsőként látogathatta meg a küldöttség az épp elkészült Szatmári béke fegyverletételének emlékére, Szatmár megyei vállalkozók által kialakított és állított Kismajtényi emlékművet. Szatmárnémeti látványosságait idegenvezetéssel nézte meg, így a Püspöki palotát, a Székesegyházat az Északi színházat, a Filharmóniát, a Megmaradás házát, majd az Erdődi várat is útban Béltek felé, ahol a Nachbil pince vendéglátásában, élő zenés borkóstolóval és vacsorával egybekötött csapatépítővel zárta az eseménysorozatot a küldöttség.