Minél többet beszélünk róla, egyre jobban fogjuk látni a fényt az alagút végén, és egyre tisztábban fogunk látni az adótörvénykönyvi változások tengerén.

2024. Február 22-én tartott Csíki bizniszvitaminunk meghívott előadója, Lázár Anna nagy tapasztalatú számviteli szakértő, közgazdász, adótanácsadó és auditor, értékes információkat hozott az eseményen résztvevőknek, sokat tanultunk tőle, az eredetileg decemberben megjelent 296/2023-os törvény több, mint 20 másik törvényt megváltoztató 80 oldalnyi rendelkezésről, illetve az ennek 115/2024-es 18 oldalas változtatásairól. Konkrét példákról, konkrét kérdésre konkrét válaszokat adott illetve felhívta a résztvevők figyelmét a cégek adózásáról, mint profitadó, mikróadó, fizetések és járulékok, minimál bérek, kedvezmények (33%) változásai, étel- és ajándékjegyek, egyéni vállalkozások adózása, egyéb személyi jövedelmek adózása (pl.osztalék, szerzői jog, bérbeadás stb.), ÁFA-változásokról, cégek készpénzforgalmát szabályozó- és más, adóbefizetést ösztönző rendelkezésekről (E-számla, E-pecsét, E-transport, büntetések, elkobzások, 75%-os büntető adó, illegális tevékenységek, pénztárgépek nemhasználata stb.). Hatalmas anyagot próbáltunk átvenni…

Azt megértettük, hogy ezek a változások mind egy és ugyanazt a célt szolgálják: az adóbeszedés hatékonyságának javítása, az adóelkerülés elleni küzdelem, a fekete kereskedelem kizárása és a többi európai ország gyakorlatához való igazodás, viszont a gyakorlatba ültetés terén még rengeteg változ(tat)ásra és információra van szükség, ahhoz, hogy a cél megvalósuljon.

Addig még sokat kell beszélgessünk hasonló esemény keretén belül, és nemcsak.

A résztvevők Lázár Anna szellemi tápláléka mellett a névadó támogatónk, a Bocskor Pékség által felajánlott reggelijével gazdagodtak. A Csíki bizniszvitamin februári kiadásán a Bocskor pékség Manhattan szendvicsét kóstoltuk, amely egy prosciuttoval, ízletes cheddar sajttal, rukkolával és különleges mustárkrémmel töltött könnyű és puha kézműves, mákos bagel. A finom reggeli mellé 112 kávé italokat és Tusnád asványvízet fogyasztottunk.

Köszönjük támogatóinknak: Bocskor Pékség, Tusnad ásványvíz, Iskola Alapítvány!