Minden típusú vállalkozás számára kötelezővé vált a digitális számlázás. A kezdeményezés fő célja az adóbeszedés hatékonyságának javítása, az adóelkerülés elleni küzdelem és a többi európai ország gyakorlatához való igazodás.

2024. Február 8.-án tartott CsVE Kávészünetünk keretén belül, az alapokról felépített, részletesen bemutatott folyamatot, jogszabályokkal és jótanácsokkal ellátott előadást tartott meghívott előadónk Szilágyi István közgazdász, aki előadása során ismertette az e-számlák kiállítására és kezelésére vonatkozó előírásokat és szabályokat, valamint egy kis útmutatóval is ellátta a résztvevpőket az adóhatóság online rendszerébe (SPV) való regisztrációhoz és a bejelentkezéshez, amely minden vállalkozónak szükségszerű. Előadónk továbbá be mutatta az ő szakmai vezetésével elkészült eBillio online számlázót is, amellyel kezelni lehet az e-számlákat. Természetesen nem maradt megemlítés és magyarázat nélkül a mindezek alapjául szolgáló elektronikus aláírás megszerzésének módja és folyamata sem.

Mint megtudtuk, a számlákat, kibocsátástól számított öt napon belül kell feltölteni a RO e-Számla rendszerbe. Fontos megjegyezni, hogy az elmulasztott feltöltés vagy a határidő be nem tartása esetén kiszabható bírság értéke 1000 és 10 000 lej között változik. Azonban március 31-ig az adóhatóság (ANAF) nem fog bírságolni, hogy lehetőséget adjon az átállásra illetve időt a feltöltésre. Amit még érdemes megjegyezni, hogy magánszemélyeknek nem szükség e-számla, csak vakációs jeggyel való fizetés  és számlaigénylés esetén. , ha vakációs jeggyel fizet és a vakációs jegyen szereplő CNP-t kell felírni értelmeszerűen. Júliustól kötelezően fogadni is kötelező az e-számlát. Míg június 30-ig a papír alapú számla számít az eredetinek, július 1-től az e-számla vezi át az eredeti szerepet, és ennek a másolata/nyomtatott változata lesz a másolat....

Bővebben: https://www.hargitanepe.ro/nem-lesz-kibuvo