A Csíki Vállalkozók Egyesülete volt a házigazdája a 2023. Június 29 – Július 1 között megszervezett Kárpát-medencei magyar vállalkozói konferencia és üzleti fórum, valamint az azt kísérő kulturális programoknak, amelyet az anyaországi Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségével (VOSZ) közösen szerveztünk.

„Összejönni – kezdés. Együtt maradni – haladás. Együtt is dolgozni – siker”

(Henry Ford)

 

A tavalyi sikeres magyarkanizsai találkozó után idén a Hargitán, a Csíki Vállalkozók Egyesületének /CsVE/ szervezésében a Csíkszereda melletti Piricskén találkoztak a Kárpát-medencei Magyar Vállalkozói Szövetségek Nemzeti Fóruma /KMVNF/ tagszervezetei. A június 29 – július 1. között megrendezett vállalkozói konferencia és üzleti fórum informatív előadásokon, kölcsönösen előnyös üzletkötéseken és izgalmas beszélgetéseken túlmenő a rövidesen induló virtuális piactér bemutatására jó alkalom volt.

A rendezvényt a KMVNF 21 tagjából 13 tisztelte meg jelenlétével, képviseltette magát a délvidéki Dunamente, Magyarkanizsa, a Felvidék, és természetesen a Partium és Erdély is. A CsVE, mint házigazda és vendéglátó szervezet részéről a szervezés és lebonyolítás oroszlánrészét Bakcsy Tünde, a Csíki Vállalkozók Egyesületének ügyvezető igazgatója vállalta magára, szakmai programot pedig, Varga Júlia, az anyaországi Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége /VOSZ/ nemzetközi Igazgatója koordinálta. A rendezvényen részt vett Lits József, és Pordán Zsigmond VOSZ alelnök, Czékmánné Kelecsény Ágnes Nógrád megyei elnök, valamint Lőrincze Péter elnöki főtanácsadó is. 

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Tóth László, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának főkonzulja és Korodi Attila,  Csíkszereda polgármestere is. A politikus beszédében kiemelte, vállalkozói szövetségek nélkül nincsen gazdasági fejlesztés, tudástranszfer nélkül pedig, nincsenek versenyképes vállalkozások. Vállalkozási rendszerekben, együttműködési hálókban kell gondolkodni, illetve dolgozni, így kell megszerezni azt a vállalkozói tapasztatot, amivel a fejlett piacokon is versenyképessé lehet válni -hangsúlyozta. „Csíkszeredában két és fél éve kezdtünk kiemelten foglalkozni a vállalkozásfejlesztéssel, ez nagyon sziszifuszi munka. Van gazdasági kerekasztal, van egy hatvan hektáros terület iparfejlesztésre, 25 székelyföldi nagyvállalkozóval létrehoztunk egy szakiskolai konzorciumot, ennek a célja, hogy a vállalkozások számára előre tervezetten bocsásson ki szakembereket a munkaerőpiacra – sorolta az eddigi eredményeket. Hozzáfűzte, ehhez a munkához sok kitartás és türelem kell, nem várható el, hogy az az eredmények egyik napról a másikra jöjjenek. / A Csíkszereda Városháza ez irányú tevékenységét Juhász-Borsa Orsolya, Gazdaságfejlesztési és digitalizációs Irodavezető mutatta be részletesen a délután folyamán -Csíkszereda gazdaságfejlesztési programjai, beruházási kalauz című előadásában.

A szakmai program elnökségi üléssel indult, amit Czomba Csaba, VOSZ társelnök, a  KMVNF elnöke nyitott meg. Beszédében emlékeztetett, a határon túl működő 34 magyar vállalkozói szervezetből elsőként 16 csatlakozott a kezdeményezéshez, az alapító okiratot 19 tagszervezet írta alá 2019 végén, jelenleg 22 tagot számlálnak, egy további erdélyi szervezet pedig, pár hónapja jelezte csatlakozási szándékát. A megalakulás közvetlenül a COVID előtt történt, a lezárások kissé megnehezítették az operatív munkát, ennek ellenére – ahogyan a számok is mutatják – a szervezetépítés igen sikeres volt, és a kapcsolatrendszert is sikerült rövid idő alatt megerősíteni. Rendszeres az együttműködésük a nemzetpolitikai államtitkársággal és a határon túli vállalkozások segítése a kormány által létrehozott Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft-vel, a CED-del is.  A találkozási alkalmak közül kiemelte a tavalyi magyarkanizsai rendezvényt, valamint azt, hogy május végén a Szlovákiai Magyar Közgazdász Egyesület rendezvényén is képviseltette magát a szervezet. Czomba Csaba fontosnak ítélte, hogy a határon túli vállalkozások is részesülhetnek Év Vállalkozója díjban, és hangot adott annak a véleményének, hogy szerencsés lenne, ha évente mind a hat határon túli régió vállalkozói közül részesülhetne egy-egy az elismerésben. /Jelenlegi szabályok szerint egy évben összesen két határon túli vállokozó kaphat Év Vállalkozója díjat.

Varga Julianna prezentációjában bemutatta VOSZ-KMVNF - VOSZ elektronikus együttműködési rendszert, vagy másképpen azt a virtuális piacteret, amivel elő kívánják segíteni a határon inneni és túli vállalkozások üzletkötéseit, hosszú távú együttműködéseit. A virtuális piactér a VOSZ már működő rendszerének informatikai fejlesztés eredményeként rövidesen megnyílik a csatlakozni kívánó vállalkozások előtt, amelyek regisztrációt követően ingyenes webáruházhoz jutnak, illetve becsatlakoztathatják a rendszerbe már működő webshopjukat. 

Ezt követően Márk-Csucsi Róbert, a CsVE elnöke köszöntötte a vendégeket, majd Székelyföldi Zoltán, GDSIT Switzerland GmbH tulajdonosa tartott érdekes prezentációt arról, hogyan terjesztheti ki jelenlétét egy vállalkozás hatékony üzleti és eladási folyamatok kiszervezése révén Európában. Orosz-Pál Levente, CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Székelyudvarhelyi Irodavezetője a támogatási és pályázati lehetőségek széles skáláját ismertette Fejlődjünk együtt – Gazdaságfejlesztési együttműködési lehetőségek című előadásában. 

Bemutatkozott a SZVSZF–Székelyföldi Vállalkozói Szövetségek Fóruma, Kovászna megyei Vállalkozói Inkubátorház, ASIMCOV vállalkozói szövetség, és a sepsiszentgyörgyi Junior Business Club. A székelyudvarhelyi Jakab Áron Csaba SZMVSZ, elnök az általuk végzett érdekvédelmi tevékenység sajátosságairól és eredményességéről beszélt. Szót kapott Csata Levente a gyergyószentmiklósi ARBOR Vállalkozók Szövetsége, alelnöke akinek szervezete azért is érdekes, mert ők azok, akik most kívánnak csatlakozni a  KMVNF-hez.

A határon túli vállalkozásokat anyaországi kapcsolatrendszere alapján segítő Pro Economica Alapítványt Kelemen Eleonóra csíkszeredai irodavezető mutatta be, dr. Littvay Kovács Áron, Magyar Fejlesztésösztönző Iroda munkájáról (MFOI), ügyvezető igazgató beszélt, míg Becze István, Székely Gazdaszervezetek Egyesületének elnöke a székely gazdaszervezetek tevékenységéről adott képet. Bemutatkozott a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás, és Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége is. Utóbbi képviseletében Cilip Árpád igazgató a Székely termék brand kapcsán arról beszélt, hogy a minőség megőrzése érdekében szigorítani kell brandhez tartozás feltételrendszerét. Amint munka, a szigorúbb kondíciók kidolgozása, illetve bevezetése már napirenden van. Az előadások sorozatát Rátz-Illés Mária zárta, a Hargita Népe lapkiadó képviseletében mutatta be a Hargita Népe, Székely Konyha és kert, Székely Gazda valamint Porta lapcsaládot.

A konferencia során megtisztelt jelenlétével a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem képviseletében Dr. Gyuricza Csaba rektor és Tóth Tibor

Az „Adjunk üzletet egymásnak” Üzleti Fórum keretében zajló cégbemutatók sorában érdekes volt a csíkmadarasi  Garden Proiect Kft. képviseletében előadó János Ferdnánd projektje, aki a VOSZ szlogen szellemében arról beszélt, hogyan adjanak üzletet egymásnak a határon inneni és túli vállalkozások. Bocskor István, a csíkszentmártoni Bocskor Pékség tulajdonosa a minőségi alapanyagok és házi ízek összefüggéséről tartott szemléletes előadást, a magyarkanizsai Pletikoszity Àrpàd, a  Dronteh Orom tulajdonosa pedig, a drónok mezőgazdasági használatának praktikusságát és költséghatékony voltát ecsetelte. Amint kiderült, a fiatal, jelenleg PhD hallgatóként tanuló, robotikai mérnök diplomával rendelkező vállalkozó pár év alatt komoly teljesítményt tett le az asztalra, prezentációja bármelyik Startup ringben megállta volna a helyét.

A Kopácsról érkező Baka Béla, BB Yacht Charter és Akadémia tulajdonosa-alapítója horvátországi szórvány vállakozásainak eredményeiről és nehézségeiről beszélt, míg a székelyudvarhelyi Nagy Hunor, Harghita Energy Kft. tulajdonosa az alternatív energiabeszerzésben rejlő lehetőségeket mutatta be. Lázár Gábor, a magyarországi ML Global Sytem Kft. - Ecofleet informatikai és vagyonvédelmi megoldásairól, járműkövetési szolgáltatásairól beszélt, amelyek segítségével könnyebben lehet járműflottákat irányítani és kézben tartani. A csíkszeredai Softforbiz Kft. szolgáltatásairól Jancsó Ernő adott egy körültekintő képet, hogy a vállalatok digitalizációjában hogyan segíthet az ERP rendszerek implementálása. A székelykeresztúri Molnár Csaba, a Primo Service Kft. tulajdonosa, egy teljesen új termékkel rukkolt elő: ledekkel beépített világító biciklis mellénnyel, zászlókkal és szurkolósálakkal kápráztatta el a résztvevőket, amelyeket elmondása szerint szeretne Hungarikum termékként szabadalmaztatni. A Szatmárnémetiből érkező Márkos Tibor, a Technosam Kft. tulajdonosa az együttműködésre, együtt gondolkodásra és megoldásokra hívta fel a résztvevők figyelmét.  Nagyon jól felépített előadást tartott a csíkszeredai Majlát Zita, a Dria Cosmodent -Implantológia, Fogászat Ügyvezető és társtulajdonosa Fogászati turizmus Erdély szívében címmel. 

A hosszú és informatív szakmai munkát kreatív beszélgetésekkel fűszerezett vacsora követte a Mountain Rest panzióban, másnap pedig, kulturális program következett. A konferenciát követő napon, a találkozó résztvevői ott lehettek az 1000 Székely Leány Napja ünnepén Csíkszereda főterén és a Csíksomlyói nyeregben. Utóbbi helyszínen a szülőföld fiatalság megtartó erejét a prédikáció központjába helyező misét követően, a több ezer fiatal táncost felvonultató néptáncbemutatóknak is örvendezhettek. A csíksomlyói nyeregből visszaindulván a résztvevők megtekintették a Barátok feredejét és meglátogatták a Kegytemplomot. A szakmai és kulturális rendezvényt kulturális programmal zárták, a nap végén meglátogatták Csíkszeredában, a Csíki Székely Múzeumnak helyet adó, idén 400 éves Mikó Várat, ahol a Ferencesek főztje című szakácskönyv ihlette ételeket is ízlelhettek a Vár lovagtermében a házigazdák  által szervezett díszvacsora keretén belül.

 

Csíkszereda, 2023. július 7.

 

Dombi Margit újságíró  közreműködésével, 

 

Bakcsy Tünde

Csíki Vállalkozók Egyesülete

Ügyvezető igazgató