Sepsiszentgyörgyön jártunk a Székelyföldi Vállalkozói Szövetségek Fórumának (SZVSZF) nyolcadik ülésén.

A hétvégén a Junior Business Club egyesület szervezésében Sepsiszentgyörgyön találkoztak a székelyföldi vállalkozó szervezetek vezetői. A Fórum alkalmával a vezetők megosztották egymással gyakorlatias tapasztalataikat a gazdasági kapcsolatok megerősítése és a rendszeres együttműködés érdekében, továbbá újabb vállalkozásokat támogató kedvezmények kialakítását tárgyalták meg.

A meghívott vezetőket Karácsony Zsolt, az SZVSZF soros elnöke, JBC elnöke és a helyszínt biztosító Oltean Csongor, a StartUp HUB vállalkozásfejlesztési, felnőttoktatási és szakképzési központ társvezetője köszöntötte. A fórum első részében a Hub házigazdájától a felnőttképzési programokról és együttműködési formákról informálódtak, amelyben a jövőre nézve lehetőség adódik a csatlakozásra. A továbbiakban megvizsgálták az elkövetkező időszakra várható finanszírozási lehetőségeket. A SZVFSZ égisze alatt mindegyik vállalkozói szervezet tavasszal megszervezi a vállalkozásokat érintő finanszírozási lehetőségek bemutatóját, amely a tervek szerint Csíkszeredában, Székelykeresztúron, Székelyudvarhelyen, Gyergyószentmiklóson, Marosvásárhelyen és Sepsiszentgyörgyön kerül megszervezésre.

A fórum második felében az együttműködési formák tapasztalatait osztották meg egymással a résztvevők. A gazdasági szervezetek működését - mint klaszterek, mint inkubátorházak, továbbá egyéb együttműködési formák -  mutattak be egymásnak, annak érdekében, hogy a jó praktikák és bevált módszerekkel közösen tudjanak építkezni. Az eddigi közös elért eredmények hatására a SZVSZF újabb vállalkozásokat támogató kedvezmények kialakításáról is tárgyalt, amely érdekében tárgyalásba kezdenek több helyi vállalkozóval, akikkel közösen tudják növelni a helyben történő vásárlást és ösztönözni a helyi vállalkozók közötti együttműködést.

A tanácskozás utolsó szakaszában megvitatták a vállalkozásokat negatívan érintő új törvényeket és törvényjavaslatokat, amelyekre megoldásokat kerestek közösen. A SZVSZF fórum képviselő nehezményezik, hogy a vállalkozókkal szemben olyan döntések is születnek, amelyekben nincsenek bevonva, viszont azok hatásai direkt módon negatívan érintik vállalkozásaikat és annak működését. Az SZVSZF egyik célkitűzése, hogy a törvénymódosítások, intézkedések meghozatala előtt minél gyakrabban születhessen konzultáció az érintett felekkel is, támogatva a közösen elfogadott döntésmeghozatalt.

Az elkövetkező időszakban sok munka vár a SZVSZF fórumára és szervezetei számára, ennek érdekében várják ötleteikkel, javaslataikkal a vállalkozókat és a gazdasági szakemberek csatlakozását a közös ügy elérése érdekében.

A fórumon résztvevő  szervezetek vezetői:

Bagoly Miklós, elnök és Kadár Rezső, alelnök (Kovászna Megyei Kis- és Középvállalkozók Szövetsége);

Csata Levente, alelnök és Lázár László, alelnök  (ARBOR Vállalkozók Szövetsége);

Márk-Csucsi Róbert,elnök (Csíki Vállalkozók Egyesülete);

Karácsony Zsolt, elnök (Junior Business Club);

Jakab Áron Csaba, elnök és Ambrus Sándor, alelnök  (Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetsége);

Nagy György, elnök (Udvarhelyszéki Kis- és Középvállalkozások Szövetsége);

Szathmáry Zsolt, alelnök (St. Georgus Manager Club);

Szél Csaba, alelnök (Keresztúri vállalkozói és Közösségi Alap); 

Vajda Lajos, elnök (Green Energy Klaszter).